זקוקים לעורך דין - אנחנו כאן בשבילך!
מלאו את הפרטים ונחזור אליכם במהירות
דף הבית >
תום לב במשא ומתן לכריתת חוזה
לא הרבה יודעים זאת, אך דיני החוזים מחילים חובת תום לב במשא ומתן לכריתת חוזה. כלומר, חובת תום הלב משתרעת, משלב המשא ומתן שבין הצדדים לחוזה. המקור החוקי לחובה זו קבוע בסעיף 12(א) לחוק החוזים. סעיף זה קובע את חובתם של הצדדים לנהל משא ומתן "בדרך מקובלת ובתום לב". עיננו רואות, כי עקרון תום הלב יחול על הצדדים למשא ומתן לחוזה, החל מכריתת החוזה. חובת תום הלב תחול לכל אורכו של המשא ומתן, עד לסיומו של המשא ומתן. יש להדגיש כי חובת תום הלב מחייבת, בין אם משא ומתן זה יסתיים בכריתת חוזה, ובין אם לאו. לכן, חשוב שעורך דין לחוזים ינהל עבורכם את המשא ומתן.
מטרתה של חובת תום הלב היא להבטיח שהצדדים ינהלו מו"מ בהוגנות, ובשיתוף פעולה. כלומר, על הצדדים לפעול יחד, בהוגנות, כדי להשיג את המטרה המטרה המשותפת לעסקה. צד שלא יפעל בנאמנות לרוח העסקה ומטרתה, הרי שהוא פועל בחוסר תום לב.
חוסר תום לב במשא ומתן – באלו תנאים?
באלו תנאים בית המשפט יפסוק, שפעולה מסוימת ננקטה, שלא להשגת המטרה המשותפת של הצדדים לחוזה? מכיוון שמדובר בשאלה קשה ומורכבת, קיבצנו מספר מקרי בוחן. במקרים אלה, ההתנהגות של אחד הצדדים עלולה לעלות כדי חוסר הוגנות במשא ומתן.
- ניהול מו"מ שלא על מנת להתקשר בחוזה. לעיתים, צדדים לחוזה מנהלים משא ומתן, לא כדי להתקשר בחוזה, אלא לצרכים אחרים. כך לדוגמה, ניתן לנהל משא ומתן, כדי למשוך זמן, או כדי להשיג יתרון בלתי הוגן. בנוסף, ניתן לנהל משא ומתן, כדי למנוע מהיריב להתקשר בעסקה אטרקטיבית, ועוד.
- ניהול משאים ומתנים מקבילים. אחד המקרים הבולטים לחוסר תום לב הוא ניהול מו"מ מקביל. יחד עם זאת, יובהר, כי ניהול מו"מ מקביל, אינו מהווה בהכרח חוסר תום לב. לשם כך, יש לבחון מה מהות העסקה; עד כמה מקובל לנהל משאים ומתנים מקבלים בסוגי העסקות הנ"ל; עד כמה המשאים ומתנים הם מתקדמים; והאם הצדדים מודעים לכך וכיוצ"ב.
- טקטיקות בניהול משא ומתן. אחת השאלות החשובות ביותר היא מתי טכניקות ניהול המשא ומתן הן טכניקות פסולות. כך לדוגמה, דחיית הצעה סבירה, חזרה מהבנות שהושגו, חזרה מהצעות שהועלו במהלך המו"מ, או אי גילוי עובדות חשובות, כל אלה עלולים לעלות כדי חוסר תום לב. כל זאת, אם מתווסף לכך 'דבר מה נוסף' המלמד כי הטקטיקה ננקטה שלא לצורך השגת המטרה המשותפת.
- דרישה בלתי חוקית. פעמים רבות אנו נתקלים בצדדים לחוזה אשר מעלים דרישות לא חוקיות במהלך המשא ומתן. כך לדוגמה, דרישה לרישום תמורה נמוכה יותר מהתמורה שבפועל, כך שחלק מהסכום יתקבל 'מתחת לשולחן'. במקרים כאלה, ישנה מחלוקת בפסיקה האם עצם העלאת הדרישה מהווה חוסר הוגנות בניהול משא ומתן.
הסנקציות שחלות על מי שמפר את כללי ניהול המשא ומתן
כפי שציינו, מי שמפר את הכללים שחלים על משא ומתן, עלול להיות חשוף לסנקציות כספיות ולתשלום פיצויים. לכן, חשוב מומלץ מאוד לעורך דין מסחרי ינהל עבורכם את המשא ומתן. סעיף 12 לחוק החוזים קובע כך: "צד שלא נהג בדרך מקובלת ולא בתום-לב חייב לצד השני פיצויים בעד הנזק שנגרם לו עקב המשא ומתן או עקב כריתת החוזה". בדרך כלל, הפיצויים שנפסקים במקרה של חוסר תום לב במשא ומתן הם פיצויים שמטרתם לפצות את הנפגע, באמצעות כסף, ולהעמידו במצב שבו היה נתון אם לא היה נכנס למשא ומתן. ראשי הנזק שאותם, בדרך כלל, ניתן יהיה לתבוע במקרה של הפרת החובה לנהל משא ומתן בתום לב הם שניים עיקריים: האחד, בזבוז משאבים כלכליים לצורך ניהול המשא ומתן.
השני, אובן הזדמנות עיסקית. לדוגמה: נניח שראובן ניהל משא ומתן לרכישת הדירה של שמעון. במהלך המשא ומתן, ראובן הקצה משאבים כלכליים ושכר את שירותיו של מהנדס בניין, בשווי של 10,000 ₪, כדי שיבדוק את התכניות של הדירה, את יסודות הבניין ואת מערכת האינסטלציה. בנוסף, ראובן הפסיד הזדמנות עיסקית, מכיוון שהוא יכול היה לרכוש דירה במחיר מוזל, ולחסוך לעצמו 50,000 ₪. אולם, ראובן נמנע מלעשות כן, כיוון שהוא היה נתן במשא ומתן עם שמעון. במצב שכזה, כל הנזקים של ראובן עומדים על סך של 60,000 ₪
סיכום
במאמר שלעיל נוכחנו לראות כי דיני החוזים חלים החל מרגע ההתקשרות הראשונה במשא ומתן עם הצד השני. החובה העיקרית שחלה על צדדים למשא ומתן היא לנהל את המשא ומתן בהוגנות, לצורך השגת המטרה המשותפת של העסקה. בנוסף, הצבענו על מקרים שעלולים לאתגר את חובת תום הלב. לדוגמה: ניהול משא ומתן שלא על מנת להתקשר בחוזה, או ניהול משא ומתן מקביל. אם מישהו מפר את חובת תום הלב, הוא עלול להיתבע ולשלם פיצויים.
למאמרים נוספים בתחום משפט מסחרי – לחץ כאן
מאמרים נוספים
-
• הטלת ערובה להבטחת הוצאות
• עורך דין לחוזים – מה תפקידו ומה חשיבותו?
• הפרת חובת אמון – החובות של המנהלים כלפי החברות
• מה זה קיפוח בעלי מניות, ומה בית המשפט יעשה בנידון?
• סעיף בוררות בהסכם – האם וכיצד ניתן לעשות זאת?
• עורך דין לדיני חוזים ומשפט מסחרי
• סעיף הגבלת אחריות בחוזה – האם הוא יגן עליכם?
• עורך דין מסחרי לחוזים אחידים – כיצד לנסח נכון חוזה אחיד?
• חוזה לא חוקי – האם יש דבר כזה?
• הסכם בלעדיות – האם ההסכם מגן עליכם ב- 100%?
• חוזה עם חברה מחו"ל – מהם הדגשים החשובים?
• סעיף אי תחרות בחוזה מסחרי – כיצד למנוע גניבת לקוחות?
• פיצויים מוסכמים בחוזה – זה יכול לחסוך לכם כסף
• עורך דין מסחרי - תחומי עיסוק עיקריים
• עו"ד מסחרי - תפקידו וחשיבותו
• טיפים לכריתת חוזה – כיצד לעשות את זה נכון?
• עורך דין מסחרי
• מה זה הסכם NDA ולמי הוא רלוונטי?
• בעלי עסקים - נפגעתם ממשבר הקורונה?
כמעט חסר תקדים – הצלחנו להפוך פסק דין שניתן בהסכמה
משרדנו נחל הצלחה מרשימה בבית המשפט המחוזי, במסגרת ערעור על פסק דין שניתן בבית משפט השלום בקריות.
נשים שעברו כריתת שד מקבלות את הזכויות שלהן בביטוח הלאומי
עד לאחרונה, נשים שעברו כריתת שד ושחזור, קיבלו בסניפי הביטוח הלאומי מחצית מאחוזי הנכות המגיעים להן. למה? ככה!
חיסכון במס שבח בשווי 20,000 ש"ח
למעלה מ- 99,000 ש"ח!!! זה סכום הפיצויים שבית המשפט פסק ללקוחה שלנו, שנשברו לה 2 שיניים עקב קריסה של מיטת עיסוי
פסק הדין הוא הצלחה גדולה מאוד, לא בגלל הסכום שנפסק, אלא מהסיבה שבמהלך המשפט, בית המשפט "גילה" את דעתו, והעריך את סכום הפיצויים בסך של כ-55,000 ₪ בלבד. וכאן נכנסנו למאבק כפול: גם מול הנתבע, וגם מול בית המשפט.
חוות דעת של מומחה מטעם בית המשפט קבעה ללקוחה שלנו פיצוי בסך של למעלה מ-200,000 ש"ח, בגין טיפול שיניים רשלני אחד
עדכון חם ממשרדנו, והפעם: רשלנות רפואית בטיפולי שיניים. חוות דעת של מומחה מטעם בית המשפט קבעה ללקוחה שלנו פיצוי בסך של למעלה מ-200,000 ש"ח, בגין טיפול שיניים רשלני אחד
נפלה בכניסה למרפאה, ותפוצה בסכום של 85,000 ש"ח
אישה שנתקלה במדרגה בכניסה למרפאה, קיבלה פיצויים בסך של 85,000 ש"ח.
מדובר בסכום גבוה יחסית, מן הטעם, שלאישה לא נגרמה נכות, ולא נרגמו לה הפסדי השתכרות כתוצאה מאירוע הנפילה.
רשלנות רפואית - הצלחה חסרת תקדים למשרדנו!
בזכות חקירה נגדית מבריקה, מומחה מטעם בית המשפט (כירורג בכיר ממרכז הארץ) חזר בו מעדותו, והודה שבית החולים התרשל.
תביעה בגין ליקויי בנייה
מומחה מטעם בית המשפט קבע אובדן דמי שימוש ראויים בסך של 1,100 ש"ח לכל חודש במהלך תקופת הרטיבות.
עוד הצלחה למשרדנו, והפעם – פתרון מהיר מחוץ לכותלי בית המשפט
צ' חתמה על חוזה ושילמה את מלוא התמורה, בסך של למעלה מ-30,000 ₪. לצערה, התמורה שקיבלה בגין התשלום – הייתה שלא לשביעות רצונה, ולמעשה – הבינה כי נפלה במקרה תרמית. בתוך פחות מחודש ימים לאחר פנייתה אלינו, ולאחר משא ומתן אפקטיבי וממוקד, נחתם הסכם להשבת התמורה לצ' (בניכוי הוצאות עבודה ריאליות). שמחנו לעמוד לשירותה של צ', במהירות, ביעילות, ובלי להגיע לבית המשפט.
190,000 ש"ח פיצויים ללקוח שלנו שעבר תאונת דרכים, למרות שהשכר החודשי שלו לא נפגע
אחת מההצדקות לפיצוי בדיני נזיקין היא "שינוי מצב לרעה". אדם שעובר תאונה ונגרם לו נזק, סביר להניח שמצבו ישתנה לרעה בעקבות התאונה. האינדיקציה החזקה ביותר לשינו
50,000 ש"ח פיצויים, בגלל רשלנות רפואית בניתוח פלסטי
לקוחה שלנו ביצעה ניתוח לשאיבת שומן, בעלות של כ- 12,000 ש"ח. הניתוח לא הצליח (בלשון המעטה), אז תבענו את חברת הפלסטיקה. תוך זמן קצר ניצחנו, וזכינו בסך של כ- 50,000 ש"ח. אז רשמנו לפניכם, אם אתם צריכים עורך דין לרשלנות רפואית בניתוחים פלסטיים – זה אנחנו!
ניצחון מוחץ לפני שהגענו לבית המשפט
איך עשינו את זה? הנה הסיפור, בקצרה: מעשה בחברת תוכנה (הלקוחה שלנו) שהתקשרה עם חברה שמתמחה בהענקת אשראי חוץ בנקאי ללקוחות פרטיים.
רשלנות בטיפול שיניים
עדכון חם ממשרדנו, והפעם: רשלנות רפואית בטיפולי שיניים. חוות דעת של מומחה מטעם בית המשפט קבעה ללקוחה שלנו פיצוי בסך של למעלה מ-200,000 ש"ח, בגין טיפול שיניים רשלני אחד.
פיצוי בסך של 150,000 ש"ח בתאונת דרכים, למרות שלא נגרם נזק משמעותי
נכון שלכל אחד מאיתנו יש חבר או קרוב משפחה שהיה מעורב בתאונת דרכים, ואף על פי שלא קרה לו כלום הוא קיבל פיצוי בסך של 150,000 ש"ח.
מעבירים הרצאות ללשכת עורכי הדין
כל כך מקצועיים במקרקעין, שאנחנו מעבירים הרצאות בענייני מקרקעין, מטעם לשכת עורכי הדין.
כבוד לעורכת הדין (המלומדת) סיון שחר ממשרדנו!
תביעה בגין הטרדה מינית - ניצחון מרשים למשרדנו
הקטינה, בשנות העשרה לחייה, הגיעה למשרדנו לאחר שהעבריין שתקף אותה מינית הורשע בביצוע עבירות מין. הגשנו בשם הנערה, תביעה בגין הטרדה מינית, נגד התוקף. על מנת להביא את התוקף לדין, ולהבטיח שהתוקף ישלם על הנזקים שנגרמו לנערה.
אמת היא שכל הון שבעולם לא יוכל לפצות על הכאב, ההשפלה, והפגיעה העצומה שחוותה הנערה. אולם כחלק ממלחמת הצדק שניהלנו נגד התוקף, משרדנו עמד על כך שהפיצוי שהוא ישלם לתובעת, יהיה גבוה דיו כדי להרתיע אותו ולאפשר לנערה בסיס להחלמה וחזרה למסלול חייה התקין.
משרדנו ניצח בתביעה סבוכה ביותר, שתחילתה בשנת 2012, והחזיר לקשישה את הזכות הבסיסית ביותר – הזכות לחירות על גופה ונפשה
שלומית כהן (שם בדוי) הגיעה למשרדנו וביקשה שנייצג אותה מול רשויות החוק. המדינה ומחלקת הרווחה קבעו ששלומית אינה יכולה לדאוג לענייניה, ולכן מינו לה אפוטרופוס על גופה ורכושה, כך שהיכולת להחליט מה טוב עבורה נשללה ממנה ביום בהיר אחד.
נפגעה בתאונת דרכים, ותקבל פיצוי בסך של כ- 1,260,000 ₪!
רונית ברכה (שם בדוי), נפגעה בתאונת דרכים, בהיותה בת 44.
נקלע לקרב יריות, וקיבל פיצויים מפוליסת ביטוח תאונות אישיות לתלמיד.
לא הרבה יודעים, אך לכל תלמיד בישראל יש ביטוח תאונות אישיות, אשר חל על כל תלמיד, בכל זמן, ובכל מקום בו נמצא התלמיד, גם אם התאונה אירעה בלי קשר לפעילות המוסד החינוכי. כך לדוגמה, גם אם התלמיד נפצע במהלך החופש הגדול, בחוף הים, במגרש משחקים, או כתוצאה ממעשי אלימות, הוא עשוי להיות זכאי לפיצויים מחברת הביטוח.