זקוקים לעורך דין - אנחנו כאן בשבילך!
מלאו את הפרטים ונחזור אליכם במהירות
דף הבית >
הפרת חובת אמון – החובות של המנהלים כלפי החברות
במאמר שלפניכם תקראו על הפרת חובת אמון של נושאי משרה בחברה בע"מ. לשם כך, נבין, תחילה, מהי חובת האמון. לאחר מכן, ניתן דוגמאות למקרים שבהם מתרחשת הפרת חובת אמון. מקריאת המאמר תעלה החשיבות העצומה שיש בפנייה לעורך דין מסחרי, במקרים של הפרת חובת אמון.
איסור על הפרת חובת אמון
הוראת סעיף 254 לחוק החברו קובעת את האיסור על הפרת חובת אמון. חובת האמון חלה על כל נושאי המשרה בחברה:
(א) נושא משרה חב חובת אמונים לחברה, ינהג בתום לב ויפעל לטובתה, ובכלל זה –
(1) יימנע מכל פעולה שיש בה ניגוד ענינים בין מילוי תפקידו בחברה לבין מילוי תפקיד אחר שלו או לבין ענייניו האישיים;
(2) יימנע מכל פעולה שיש בה תחרות עם עסקי החברה;
(3) יימנע מניצול הזדמנות עסקית של החברה במטרה להשיג טובת הנאה לעצמו או לאחר;
(4) יגלה לחברה כל ידיעה וימסור לה כל מסמך הנוגעים לעניניה, שבאו לידיו בתוקף מעמדו בחברה.
(ב) אין בהוראת סעיף קטן (א) כדי למנוע קיומה של חובת אמונים של נושא משרה כלפי אדם אחר.
ניגוד עניינים
כלומר, פעולה מתוך ניגוד עניינים, עלולה לעלות כדי הפרת חובת תום הלב. ואכן, בשורה של פסקי דין נפסק, כי תכליתה של חובת האמון היא מניעת ניגוד עניינים. כלומר, המטרה היא למנוע מצב שבו נושאי משרה בכירים יעמידו את האינטרס שלהם, או של זולתם, לפני האינטרס של החברה.
כך, לדוגמה, פסק בית המשפט העליון בעניין ע"א 610/94 בוכבינדר נ' הכונ"ר, פ"ד נז(4) 289, 332-333:
"הדירקטור צריך להעמיד בראש דאגותיו את אינטרס החברה ולא את האינטרס האישי שלו. חובת האמונים אינה מבוססת על קיומה של יריבות בין הדירקטור לחברה. חובת האמונים מבוססת על קיומו של אינטרס אחד בלבד הראוי להגנה והוא אינטרס החברה […] חובת האמונים נועדה למנוע ניצול כוחו של הדירקטור לטובתו שלו".
גם בעניין ע"פ 3891/04 ערד נגד מדינת ישראל, פ"ד ס(1) 294, 334, פסק בית המשפט העליון באופן דומה:
"דוגמה מובהקת לניגוד אינטרסים כאמור היא של עיסקה בין החברה לבין מי ששולט בה. או בין החברה לבין צד שלישי שלבעל השליטה יש עניין בו. במצבים אלה בעל השליטה פועל ב"שני כובעים" ועומד למעשה משני צדיה של העיסקה. פעם כמצביע עם בעלי המניות המתבקשים לאשר את העיסקה, ופעם כצד האחר לעיסקה. בעקבות זאת עלול בעל השליטה להעדיף את האינטרס הפרטי שלו על פני זה של החברה".
נניח שמקרה שבו דירקטור בחברה א', הוא בעל שליטה בחברה ב'. במצב כזה, אם שתי החברות מתחרות על אותו נתח שוק – עלולה להיות כאן הפרה של חובת האמון.
סיכום
במאמר ראינו שנושאי משרה חבים חובת אמון כלפי החברה. נושאי המשרה חייבים לראות לנגד עיניהם את טובת החברה, ואת טובת החברה בלבד. איסור הפרת חובת אמון, מעוגן בחוק. אחת הדוגמאות הבולטות של הפרת חובת אמון היא התנהלות מתוך ניגוד עניינים. מכאן, החשיבות הגדולה שבפניה לעו"ד מסחרי, אשר בקיא בדיני חברות בכלל, ובהפרת חובת אמון בפרט.
למאמרים נוספים בתחום משפט מסחרי – לחץ כאן
מאמרים נוספים
-
• הטלת ערובה להבטחת הוצאות
• עורך דין לחוזים – מה תפקידו ומה חשיבותו?
• מה זה קיפוח בעלי מניות, ומה בית המשפט יעשה בנידון?
• סעיף בוררות בהסכם – האם וכיצד ניתן לעשות זאת?
• עורך דין לדיני חוזים ומשפט מסחרי
• סעיף הגבלת אחריות בחוזה – האם הוא יגן עליכם?
• עורך דין מסחרי לחוזים אחידים – כיצד לנסח נכון חוזה אחיד?
• חוזה לא חוקי – האם יש דבר כזה?
• תום לב במשא ומתן לכריתת חוזה
• הסכם בלעדיות – האם ההסכם מגן עליכם ב- 100%?
• חוזה עם חברה מחו"ל – מהם הדגשים החשובים?
• סעיף אי תחרות בחוזה מסחרי – כיצד למנוע גניבת לקוחות?
• פיצויים מוסכמים בחוזה – זה יכול לחסוך לכם כסף
• עורך דין מסחרי - תחומי עיסוק עיקריים
• עו"ד מסחרי - תפקידו וחשיבותו
• טיפים לכריתת חוזה – כיצד לעשות את זה נכון?
• עורך דין מסחרי
• מה זה הסכם NDA ולמי הוא רלוונטי?
• בעלי עסקים - נפגעתם ממשבר הקורונה?
הצלחה בבית המשפט העליון – פיצוי של למעלה ממיליון ש"ח
מרצה וחוקרת שנפגעה בתאונת דרכים זכתה בפיצויים משמעותיים, למרות ערעור מצד חברת הביטוח שניסה להפחית את הסכום בטענה כי ייתכן שתבחר לעבור ניתוח בעתיד.
בבית המשפט העליון טענו כי זכותה של הלקוחה להחליט אם לבצע ניתוח, תוך הדגשת הסיכונים הכרוכים בכך. בזכות הנחישות שלנו, הערעור נדחה, והפיצויים נותרו בגובה של למעלה ממיליון ש"ח.
נפילה מגג בעבודה – פיצוי של 3,900,000 ש"ח לכל החיים
מנכ"ל חברת נדל"ן נפצע קשה בנפילה מגג בגובה 8 מטרים במהלך ניסיון להציל ציוד מחדירת מי גשמים. המשרד שלנו ליווה אותו לאורך התהליך המורכב, שהוביל להכרה בתאונה כתאונת עבודה על ידי הביטוח הלאומי. בזכות המאבק המשפטי, נקבעה ללקוח נכות קבועה של 64%, והוא זכאי לקצבה חודשית שתצטבר לכמעט 4 מיליון ש"ח לאורך חייו.
אירוע ירי הוכר כתאונת עבודה – ניצחון משפטי יוצא דופן
לקוח שנפגע באירוע ירי במהלך עבודתו הוכר כתאונת עבודה, למרות אתגרים כבדי משקל: הלקוח עבד ב"שחור" וללא תלושי שכר, והאירוע נקשר להיסטוריה פלילית שעוררה חשד לירי על רקע אישי.
המשרד שלנו לא ויתר: אספנו ראיות חקירה, זימנו עדים, וחשפנו התכתבויות ששללו את הטענות נגדו. לאחר מאבק ממושך בבית הדין, הוכח שהלקוח אכן עבד בזמן הירי, והאירוע הוכר כתאונת עבודה.
900,000 ש"ח לחייל שנפגע בתאונה במהלך שירותו הצבאי
חייל בשירות חובה שנפגע בתאונת דרכים קשה במהלך השירות הוכר כנכה צה"ל, בזכות הליווי המשפטי שלנו.
הוכחנו את היקף הנזקים הפיזיים והנפשיים שנגרמו לו, והשגנו עבורו הכרה בשיעור של 42% נכות רפואית, המזכה אותו בקצבה חודשית ובסך כולל של כ-900,000 ש"ח לאורך חייו, לצד הטבות נוספות כנכה צה"ל.
בית המשפט פסל מומחה עקב ניגוד עניינים – ניצחון למען הצדק
לקוחה שנפגעה בתאונת דרכים וסבלה מכאבים קשים זכתה להכרה בצדקתה לאחר מאבק מורכב. מומחה מטעם בית המשפט קבע שאין נכות, אך בחקירה מאומצת הצלחנו לחשוף קשרים עסקיים ענפים בינו לבין חברת הביטוח.
לאחר חשיפת האמת, בית המשפט פסל את המומחה, מתח ביקורת חריפה על התנהלותו וקיבל את בקשתנו למינוי מומחה חדש ונטול ניגוד עניינים.
נקלע לקרב יריות, וקיבל פיצויים מפוליסת ביטוח תאונות אישיות לתלמיד.
לא הרבה יודעים, אך לכל תלמיד בישראל יש ביטוח תאונות אישיות, אשר חל על כל תלמיד, בכל זמן, ובכל מקום בו נמצא התלמיד, גם אם התאונה אירעה בלי קשר לפעילות המוסד החינוכי. כך לדוגמה, גם אם התלמיד נפצע במהלך החופש הגדול, בחוף הים, במגרש משחקים, או כתוצאה ממעשי אלימות, הוא עשוי להיות זכאי לפיצויים מחברת הביטוח.
פוליסת תאונות תלמידים מכסה תקיפה מינית – פיצוי של 146,000 ש"ח ללקוחה צעירה
נערה שעברה תקיפה מינית זכתה לפיצוי משמעותי באמצעות פוליסת ביטוח תלמידים, למרות התנגדות חברת הביטוח.
המשרד שלנו הצליח להוכיח כי תקיפה מינית עומדת בהגדרת "תאונה" בפוליסה, ואף התגבר על טענת התיישנות, תוך הדגשת האתגרים הייחודיים של נפגעי תקיפה מינית. בזכות הנחישות והמקצועיות שלנו, הלקוחה קיבלה את הפיצוי המגיע לה.
חוות דעת של מומחה מטעם בית המשפט קבעה ללקוחה שלנו פיצוי בסך של למעלה מ-200,000 ש"ח, בגין טיפול שיניים רשלני אחד
עדכון חם ממשרדנו, והפעם: רשלנות רפואית בטיפולי שיניים. חוות דעת של מומחה מטעם בית המשפט קבעה ללקוחה שלנו פיצוי בסך של למעלה מ-200,000 ש"ח, בגין טיפול שיניים רשלני אחד
למעלה מ- 99,000 ש"ח!!! זה סכום הפיצויים שבית המשפט פסק ללקוחה שלנו, שנשברו לה 2 שיניים עקב קריסה של מיטת עיסוי
פסק הדין הוא הצלחה גדולה מאוד, לא בגלל הסכום שנפסק, אלא מהסיבה שבמהלך המשפט, בית המשפט "גילה" את דעתו, והעריך את סכום הפיצויים בסך של כ-55,000 ₪ בלבד. וכאן נכנסנו למאבק כפול: גם מול הנתבע, וגם מול בית המשפט.
כמעט חסר תקדים – הצלחנו להפוך פסק דין שניתן בהסכמה
משרדנו נחל הצלחה מרשימה בבית המשפט המחוזי, במסגרת ערעור על פסק דין שניתן בבית משפט השלום בקריות.
נפלה בכניסה למרפאה, ותפוצה בסכום של 85,000 ש"ח
אישה שנתקלה במדרגה בכניסה למרפאה, קיבלה פיצויים בסך של 85,000 ש"ח.
מדובר בסכום גבוה יחסית, מן הטעם, שלאישה לא נגרמה נכות, ולא נרגמו לה הפסדי השתכרות כתוצאה מאירוע הנפילה.
190,000 ש"ח פיצויים ללקוח שלנו שעבר תאונת דרכים, למרות שהשכר החודשי שלו לא נפגע
אחת מההצדקות לפיצוי בדיני נזיקין היא "שינוי מצב לרעה". אדם שעובר תאונה ונגרם לו נזק, סביר להניח שמצבו ישתנה לרעה בעקבות התאונה. האינדיקציה החזקה ביותר לשינו
50,000 ש"ח פיצויים, בגלל רשלנות רפואית בניתוח פלסטי
לקוחה שלנו ביצעה ניתוח לשאיבת שומן, בעלות של כ- 12,000 ש"ח. הניתוח לא הצליח (בלשון המעטה), אז תבענו את חברת הפלסטיקה. תוך זמן קצר ניצחנו, וזכינו בסך של כ- 50,000 ש"ח. אז רשמנו לפניכם, אם אתם צריכים עורך דין לרשלנות רפואית בניתוחים פלסטיים – זה אנחנו!
רשלנות בטיפול שיניים
עדכון חם ממשרדנו, והפעם: רשלנות רפואית בטיפולי שיניים. חוות דעת של מומחה מטעם בית המשפט קבעה ללקוחה שלנו פיצוי בסך של למעלה מ-200,000 ש"ח, בגין טיפול שיניים רשלני אחד.
תביעה בגין הטרדה מינית - ניצחון מרשים למשרדנו
הקטינה, בשנות העשרה לחייה, הגיעה למשרדנו לאחר שהעבריין שתקף אותה מינית הורשע בביצוע עבירות מין. הגשנו בשם הנערה, תביעה בגין הטרדה מינית, נגד התוקף. על מנת להביא את התוקף לדין, ולהבטיח שהתוקף ישלם על הנזקים שנגרמו לנערה.
אמת היא שכל הון שבעולם לא יוכל לפצות על הכאב, ההשפלה, והפגיעה העצומה שחוותה הנערה. אולם כחלק ממלחמת הצדק שניהלנו נגד התוקף, משרדנו עמד על כך שהפיצוי שהוא ישלם לתובעת, יהיה גבוה דיו כדי להרתיע אותו ולאפשר לנערה בסיס להחלמה וחזרה למסלול חייה התקין.
פיצוי בסך של 150,000 ש"ח בתאונת דרכים, למרות שלא נגרם נזק משמעותי
נכון שלכל אחד מאיתנו יש חבר או קרוב משפחה שהיה מעורב בתאונת דרכים, ואף על פי שלא קרה לו כלום הוא קיבל פיצוי בסך של 150,000 ש"ח.
תאונת דרכים ביום חופשי הוכרה כתאונת עבודה – פיצוי של 1,655,000 ש"ח
מורה שנפגע בתאונת דרכים במהלך יום חופשי הצליח, בעזרת המשרד שלנו, להוכיח שהפגיעה קשורה לעבודתו. התאונה התרחשה בדרכו לבדיקת קורונה, בהתאם להנחיות משרד החינוך, וגרמה לנזקים קשים, כולל זעזוע מוח כרוני ופגיעה בזיכרון.
לאחר הליך משפטי ממושך ומורכב, הביטוח הלאומי הכיר בתאונה כתאונת עבודה. כיום, הלקוח מקבל קצבה חודשית שתצטבר ליותר מ-1.6 מיליון ש"ח לאורך השנים.
חקירה משפטית מבריקה – מומחה מטעם בית המשפט חזר בו מעדותו
תובעת שסבלה מסיבוכים קשים בעקבות צינורית שנשכחה בגופה הצליחה, בזכות המשרד שלנו, לחשוף את האמת. מומחה בכיר שמונה מטעם בית המשפט קבע תחילה כי הסיבוכים לא נגרמו מהצינורית, אך במהלך חקירה חדה וממוקדת, הצלחנו להפריך את מסקנותיו.
המומחה הודה בבית המשפט כי הסיבוכים נגרמו ככל הנראה כתוצאה מהצינורית, לאחר שהוכחנו שבדיקות קריטיות נעלמו מהתיק הרפואי של בית החולים. בזכות העבודה המדוקדקת, הלקוחה זכתה לתיקון עוול רפואי חמור.