
זקוקים לעורך דין - אנחנו כאן בשבילך!
מלאו את הפרטים ונחזור אליכם במהירות
דף הבית >
תאונה במהלך תיקון רכב – האם זו תאונת דרכים?
אחת השאלות ששואלים אותנו פעמים רבות, מתייחס לתאונה במהלך תיקון רכב. וביתר דיוק, האם תאונה שהתרחשה תוך כדי תיקון רכב, תיחשב לתאונת דרכים. כעו"ד לתאונת דרכים אנחנו יודעים מהי החשיבות העצומה של השאלה. אם מדובר בתאונת דרכים, ולנהג נגרם נזק משמעותי, הוא יקבל פיצויים נדיבים מחברת הביטוח.
נניח, לדוגמה, את המקרה הבא. פלוני ראה שיש לו פנצ'ר בגלגל. לכן, הוא החליף את הגלגל, לגלגל הרזרבי. במהלך התיקון, המנוף נשבר, והרכב צנח למטה. כתוצאה מכך, ידו של הנהג נמחצה תחת הרכב, ונגרמה לה נכות אורתופדית בשיעור של 25%.
אם התאונה היא תאונת דרכים, הנהג יתבע את חברת הביטוח. אם הנה יהיה מיוצג על ידי עו"ד לנזיקין, הוא, ככל הנראה, יקבל פיצויים, בשיעור של מאות אלפי שקלים. לעומת זאת, אם התאונה היא לא תאונת דרכים, הנהג לא יוכל לתבוע פיצויים מחברת הביטוח. לכן, הנהג לא יקבל פיצוי, בגין הנזק העצום שנגרם לו.
מהי תאונת דרכים
תאונת דרכים מוגדרת בסעיף 1 לחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975, באופן הבא:
"תאונת דרכים" – מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה; יראו כתאונת דרכים גם מאורע שאירע עקב התפוצצות או התלקחות של הרכב, שנגרמו בשל רכיב של הרכב או בשל חומר אחר שהם חיוניים לכושר נסיעתו, אף אם אירעו על-ידי גורם שמחוץ לרכב, וכן מאורע שנגרם עקב פגיעה ברכב שחנה במקום שאסור לחנות בו או מאורע שנגרם עקב ניצול הכוח המיכני של הרכב, ובלבד שבעת השימוש כאמור לא שינה הרכב את ייעודו המקורי; ואולם לא יראו כתאונת דרכים מאורע שאירע כתוצאה ממעשה שנעשה במתכוון כדי לגרום נזק לגופו או לרכושו של אותו אדם, והנזק נגרם על ידי המעשה עצמו ולא על ידי השפעתו של המעשה על השימוש ברכב המנועי;
שימוש ברכב מנועי, מוגדר בחוק, באופן הבא:
"שימוש ברכב מנועי" – נסיעה ברכב, כניסה לתוכו או ירידה ממנו, החנייתו, דחיפתו או גרירתו, טיפול-דרך או תיקון-דרך ברכב, שנעשה בידי המשתמש בו או בידי אדם אחר שלא במסגרת עבודתו, לרבות הידרדרות או התהפכות של הרכב או התנתקות או נפילה של חלק מהרכב או מטענו תוך כדי נסיעה וכן הינתקות או נפילה כאמור מרכב עומד או חונה, שלא תוך כדי טיפולו של אדם ברכב במסגרת עבודתו ולמעט טעינתו של מטען או פריקתו, כשהרכב עומד;
תאונה במהלך תיקון רכב
בקצרה, התשובה לכך היא כן, בהסתייגות. תאונה שהתרחשה במהלך תיקון רכב היא תאונת דרכים. זאת, בתנאי שמתקיימים ארבעת התנאים הבאים:
תנאי ראשון בתאונה במהלך תיקון רכב – טיפול בדרך
התנאי הראשון הוא שמדובר בטיפול שהתרחש בדרך. כלומר, התיקון נעשה בזמן שבין העלייה אל הרכב בתחילת הנסיעה, ועד לירידה ממנו בסיומה. לכן, אם הטיפול התרחש לפני שהתחילה הנסיעה, כנראה, שהתאונה היא לא תאונת דרכים.
לדוגמה: נניח שהנהג (שעליו סיפרנו מעלה) טייל עם כלבו בחנייה. במהלך הטיול הוא הבחין שיש פנצ'ר בגלגל, וניגש לתקן את הפנצ'ר. במקרה שכזה, התיקון לא התבצע בדרך. ולכן, התאונה אינה תאונת דרכים. אם, לעומת זאת, הנהג הבחין בפנצ'ר במהלך הנסיעה, התאונה היא תאונת דרכים.
תנאי שני בתאונה במהלך תיקון רכב – אירוע פתאומי
התנאי השני לכך שהתאונה בתיקון תהיה תאונת דרכים הוא שהטיפול נדרש עקב אירוע פתאומי. לדוגמה: נניח שבמהלך הנסיעה הרכב מתחמם, והנהג ניגש למלא מים. אם במהלך הרמת מכסה המנוע, נלכדת ידו בין המכסה לבין המנוע – מדובר בתאונת דרכים.
תנאי שלישי בתאונה במהלך תיקון רכב – תקלה שאינה מצריכה טיפול על ידי איש מקצוע
התנאי השלישי הוא שהתקלה היא תקלה פשוטה. כלומר, היא לא תקלה שמצריכה טיפול על ידי איש מקצוע. לדוגמה: בדיקת מים, או שמן, ברכב, היא פעולה שמתבצעת על ידי כל אדם. לאו דווקא על ידי איש מקצוע. לעומת זאת, נניח שבמהלך הבדיקה התברר שצריך להחליף את ראש המנוע. במצב כזה, אם הנהג יטפל בתקלה בעצמו, ותוך כדי התיקון תתרחש תאונה, התאונה, כנראה, לא תיחשב לתאונת דרכים.
תנאי רביעי – טיפול ברכב דווקא
תנאי רביעי, ואחרון, הוא שהטיפול ברכב חייב להתבצע ברכב עצמו, או באחד מרכיביו. כך לדוגמה, אם אדם מסיר מכשול, או מטפל באופן שאינו קשור ברכב, התאונה לא תחשב לתאונת דרכים.
סיכום – תאונה במהלך תיקון רכב
תאונה שהתרחשה במהלך טיפול רכב, היא תאונת דרכים, בהתקיים ארבעה תנאים. התיקון נעשה בדרך; התקלה היתה פתאומית; התקלה אינה מצריכה טיפול על ידי איש מקצוע; והטיפול נעשה ברכב דווקא.
למאמרים נוספים בתחום דיני נזיקין – לחץ כאן
מאמרים נוספים
-
• פגיעת ראש בצבא













































