
זקוקים לעורך דין - אנחנו כאן בשבילך!
מלאו את הפרטים ונחזור אליכם במהירות
דף הבית >
תאונת דרכים ללא מגע פיזי – האם אתם זכאים לפיצויים?
המאמר שלפניכם ינסה לענות על השאלה מהי תאונת דרכים. ובפרט, האם תאונת דרכים ללא מגע פיזי, בין הרכב לבין הולך הרגל, היא תאונת דרכים לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונת דרכים. החשיבות של השאלה הזו היא עצומה. משום שבמידה ומדובר בתאונת דרכים, הולך הרגל יוכל לתבוע את ביטוח החובה של הנהג. וכך, הולך הרגל יהיה זכאי לפיצויים בגין הנזקים הנפשיים שנגרמו לו.
לדוגמה: נניח מקרה שבו הולך רגל חוצה את הכביש, ורכב אשר נוסע במהירות רואה אותו, בולם בפתאומיות, ונעצר, בחריקת בלמים, רגע לפני הפגיעה. עוד נניח, שאותו הולך רגל היה משוכנע שהרכב יפגע בו, ולמעשה, ראה כבר את כל חיו חולפים לנגד עיניו. לסיון, נניח שאותו אדם לקה בנזק נפשי (חרדות, או פוסט טראומה) כתוצאה מהתאונה.
כפי שנראה במאמר שלפניכם, מגמת הפסיקה היא להרחיב, ככל הניתן, את המונח תאונת דרכים. כך, שגם את התאונה התרחשה ללא מגע פיזי, התאונה עדיין תחשוב תאונת דרכים. לכן, מומלץ לפנות לעו"ד לתאונת דרכים, על מנת לבחון את האפשרות לקבל פיצויים, בגין תאונת דרכים.
תאונת דרכים ללא מגע פיזי – פסיקת בית המשפט העליון
כך לדוגמה, בעניין ע"א 6216/03 נאסר נגד מ.ח.מ פסק בית המשפט העליון כי "המגע הפיסי אינו מבחן מכריע, אלא מבחן הסיכון". לאמור, המבחן הקובע להתרחשותה של תאונת הדרכים הוא מבחן הסיכון הטבעי. דהיינו, האם הנזק שנגרם להולך הרגל הוא בגדר הסיכון שנובע משימוש ברכב למטרות תחבורה. קרי, האם ניתן לראות בפעילות הרכב כגורם לקרות נזק הגוף; ואם הנזק הוא בתחום הסיכון שהפעילות ברכב יצרה.
כלומר, יש להוכיח שהנזק הנפשי שנגרם להולך הרגל הוא בתחום הסיכון שכרוך בפעילות ברכב.
עמדת הספרות המשפטית
גם הספרות המשפטית תומכת במסקנה לפיה התאונה שלעיל היא תאונת דרכים כהגדרתה בחוק. כן ראו בספרו של כב' השופט אליעזר ריבלין:
"בית המשפט המחוזי בירושלים הכיר בזכאותו של רוכב סוס שנבהל מרעש של טרקטורון והפיל את רוכבו לתבוע את נזקיו במסגרת חוק הפיצויים בשל שנתקיים מבחן הסיכון התחבורתי. בית המשפט המחוזי הכיר גם בקשר הסיבתי, שבין השימוש ברכב לבין התוצאה המזיקה, במקרה בו לקה התובע, מורה לנהיגה, בהתקף-לב, לאחר שיעור נהיגה בו הרכב היה קרוב להתנגשות עם רכב אחר, ומחמת הסכנה הוא נאלץ לבלום בלימת חירום. 'בהקשר שבפנינו' – כך נפסק: 'כמעט תאונה היא תאונה במובן החוק'. 'מדובר בגרימה פסיכולוגית, היינו שהפחד והבהלה שהשתלטו על התובע בעת האירוע נשוא התביעה, גרמו לאוטם האמור'."
וראו עוד, בספרו של כב' השופט יצחק אנגלרד, פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, בעמ' 172:
"החוק שלנו – בהבדל ממספר חוקי no-fault בארה"ב – אינו דורש מגע פיסי בין הנפגע לבין הרכב. […] החלופה האחרונה כוללת בהלתו של אדם מעצם הופעתו הפתאומית של רכב או מנסיעתו הפרועה. ברוח זו נפסק, כי קיימת זכאות על פי החוק אם אדם נפטר כתוצאה מהתקף לב בעקבות הבהלה וההתרגשות של 'כמעט תאונה'."
סיכום
במאמר שלפניכם ראינו שתאונת דרכים ללא מגע פיזי תיחשב כתאונת דרכים לפי החוק. זאת בתנאי, שהנזק שנגרם להולך הרגל הוא בגדר הסיכון שנובע משימוש ברכב למטרות תחבורה.
למאמרים נוספים בתחום דיני נזיקין – לחץ כאן
מאמרים נוספים
-
• פגיעת ראש בצבא













































