
זקוקים לעורך דין - אנחנו כאן בשבילך!
מלאו את הפרטים ונחזור אליכם במהירות
דף הבית >
מה זה פוסט טראומה?
במאמר שלפנים ננסה להסביר מה זה פוסט טראומה, וכיצד ניתן להוכיח שהיא נגרמה כתוצאה מהשירות הצבאי. פוסט טראומה בצבא, או בשמה בעברית: הפרעת דחק בתר חבלתית, היא אחת מהתופעות המורכבות בפסיכיאטריה, והיא עלולה להתפרץ כתוצאה מאירוע טראומתי (או שרשרת של אירועים טראומתיים), אשר מסכנים את שלמות הגוף או הביטחון. לעיתים, פוסט טראומה בצבא תתפרץ בתוך זמן קצר לאחר הטראומה, ולעיתים היא תתפרץ לאחר זמן רב, כתוצאה מ"טריגר" אסוציאטיבי. אירועים כדוגמת מלחמות, מקרי אונס או פיגועים, עלולים לגרום להתפרצותה של פוסט טראומה.
בדרך כלל, תגובה פוסט טראומתית תטמון בחובה את המרכיבים העיקריים הבאים (כולם או חלקם): חוויה מחודשת של האירוע הטראומתי (לדוגמה, פלשבקים או זיכרונות), הימנעות מכל דבר שעלול לעורר חוויה מחודשת של האירוע (לדוגמה, קושי להיכנס לטנק, אם הוא מתקשר אסוציאטיבית לטראומה ומייצר חוויה מחודשת), קהות רגשית וקושי להביע או לחוש רגשות חיבה, התפרצויות זעם, חרדות, דריכות, דיכאון ובעיות שינה.
אז אחרי שהבנו מה זה פוסט טראומה, כיצד ניתן להוכיח שנזק נפשי מסוים (לדוגמה, פוסט טראומה) נגרם כתוצאה מהשירות הצבאי?
לשם כך, עלינו להבחין תחילה, בין חייל בשירות חובה (סדיר או מילואים) לעומת חייל בשירות קבע.
פוסט טראומה בצבא – חיילים בשירות קבע:
לצורך הכרה כנכי צה"ל – עליהם להוכיח כי האירוע הטראומטי שגרם להתפרצות של הנזק הנפשי, נגרם כתוצאה מחבלת שירות ("חבלה שנגרמה בפעילות מבצעית או באימון לפעילות מבצעית, או באירוע אחר שאופיו, מהותו ונסיבותיו ייחודיים לשירות הצבאי"). לדוגמה, רס"ר משמעת בבסיס חימוש, שנפל בדרך לארוחת הערב בחדר האוכל ושבר את רגלו, וכתוצאה מכך התפתחה אצלו הפרעת הסתגלות, ככל הנראה לא יוכר כנכה צה"ל. לעומת אותו נגד, מפקד פלוגה ששבר את רגלו במהלך חילוץ פצועים מצפון רצועת עזה וכתוצאה מכך התפתחה אצלו הפרעת הסתגלות, כנראה יעבור את המבחן הראשוני, משום שמדובר בחבלה שנגרמה בפעילות מבצעית.
שימו לב, חיילים בשירות קבע שנפגעו כתוצאה מחבלה שאינה חבלת שירות, עשויים להיות מוכרים כנפגעי עבודה, ויוכלו למצות את זכויותיהם באגף נפגעי עבודה בביטוח הלאומי.
חיילים בשירות סדיר או במילואים:
לצורך הכרה כנכי צה"ל, עליהם להוכיח כי הנזק הנפשי התפרץ כתוצאה מהשירות הצבאי, לפי "כללי אצבע", שהתגבשו בבתי המשפט, בהתאם לסוג האירוע, אשר גרם לנזק הנפשי:
- אירוע צבאי מובהק: כדוגמת חיילים שנפגעו במלחמת חברות ברזל, והפגיעה במלחמה היא שגרמה להתפרצותו של הנזק הנפשי, יוכרו כנכי צה"ל. לדוגמה, לקוח משרדנו הוכר כנכה צה"ל, לאחר שהשתתף בתמרון קרקעי בעזה.
- אירוע שלא קשור בהכרח במיוחדוּת שבשירות הצבאי, אך הוא כולל אירועים שבהם מתקיים אירוע או סדרה של אירועים חריגים ויוצאי-דופן שאירעו לחייל בקשר עם שירותו הצבאי. כך לדוגמה, הפסיקה הכירה בחיילת כנכת צה"ל, אשר נאנסה במהלך שירותה הצבאי, וכתוצאה מכך התפרצה בגופה מחלת נפש.
- סוג המקרים המאתגר ביותר, כולל אירועים שאין להם יסוד צבאי. במקרה כזה, לא בהכרח יישלל קשר סיבתי בין השירות הצבאי לבין הנזק הנפשי. בית-המשפט יכיר בקשר סיבתי-משפטי, אם יוכח שישנו קשר מסוים, ולו מינימלי, בין השירות הצבאי לבין התפרצות הנזק הנפשי. אם יוכיח זאת, יוכר החייל כנכה צה"ל.
אם אתם חיילים בשירות קבע, ונפגעתם בחבלה שאינה חבלת שירות, אתם עשויים להיות זכאים להכרה כנפגעי עבודה. לקריאת מאמר אודות נפגעי עבודה, הקליקו על הקישור הזה, או הקליקו על הקישור הזה.
אם חלילה נפגעתם בפעולות איבה, אתם יכולים להקליק על המאמר בקישור כאן, או בקישור כאן, כדי למצות את הזכויות שלכם.
לקריאה נוספת על נכי צה"ל – היכנסו לקישור הזה או היכנסו לקישור הזה
נסכם:
כדי להוכיח שפוסט טראומה בצבא נגרמה כתוצאה מהשירות הצבאי, חיילים בשירות קבע, יצטרכו להוכיח שמדובר בחבלת שירות, כדי לקבל הכרה כנכי צה"ל. מי שמשרת בשירות קבע ונפגע בחבלה שאינה חבלת שירות, עשויים להיות מוכרים כנפגעי עבודה, ויוכלו למצות זאת זכויותיהם בביטוח הלאומי. חיילים בשירות סדיר או מילואים, עליהם להוכיח שהנזק הנפשי התפרץ כתוצאה מהשירות הצבאי, בהתאם לכללי האצבע שקבעו בתי המשפט.
אנו מאחלים לכל חיילנו בריאות איתנה, ומתפללים שישובו הביתה בשלום.
רוצים לקרוא מאמר מעניין נוסף בקשר לנזק נפשי כתוצאה מהשירות הצבאי? הקליקו על הקישור
תחומי התמחות נוספים
-
• פגיעת ראש בצבא













































